
Az egyik leginkább kedvelt fehérbor fajta hazánkban a rizling. Két legismertebb fajtája az olaszrizling és a rajnai. Hazánkban talán az olaszrizling a népszerűbb. A XIX. század közepén nagymennyiségben telepítették ezt a szőlőfajtát hazánkba, a filoxéravész után. Ekkor a szőlőtőkék legnagyobb része elpusztult és az egészet újra kellett telepíteni. Ez a fajta nagyon jól átvészelte a betegség utáni időszakot. Az olaszrizling egy könnyű bornak számít és előszeretettel fogyasztják szódával hígítva, fröccsként.
A tőkék ellenállóak a betegségekkel szemben, bora pedig jó minőségű. Az ősz végén szüretelik, ezért kedveli a déli lejtőket és a meleg helyeket. Amikor napos a bor érési időszaka a cukortartalma jelentősen megemelkedik, ezért a késői szüretelésű olaszrizling igen magas alkoholfokkal rendelkezhet és zamata igen egyedi. Kellemesen érett íze igazán egyedi. Természetesen ehhez szükséges a megfelelő időjárás, a sok-sok napsütés. A Balaton környékén, talán a tó a napot vonzó víztükrének köszönhetően, igen kedvelt a termelők körében.