Késői szüretelésű olaszrizling

Késői szüretelésű olaszrizling

admin 2014-10-05
Olaszrizling
Olaszrizling

Az egyik leginkább kedvelt fehérbor fajta hazánkban a rizling. Két legismertebb fajtája az olaszrizling és a rajnai. Hazánkban talán az olaszrizling a népszerűbb. A XIX. század közepén nagymennyiségben telepítették ezt a szőlőfajtát hazánkba, a filoxéravész után. Ekkor a szőlőtőkék legnagyobb része elpusztult és az egészet újra kellett telepíteni. Ez a fajta nagyon jól átvészelte a betegség utáni időszakot. Az olaszrizling egy könnyű bornak számít és előszeretettel fogyasztják szódával hígítva, fröccsként.

A tőkék ellenállóak a betegségekkel szemben, bora pedig jó minőségű. Az ősz végén szüretelik, ezért kedveli a déli lejtőket és a meleg helyeket. Amikor napos a bor érési időszaka a cukortartalma jelentősen megemelkedik, ezért a késői szüretelésű olaszrizling igen magas alkoholfokkal rendelkezhet és zamata igen egyedi. Kellemesen érett íze igazán egyedi. Természetesen ehhez szükséges a megfelelő időjárás, a sok-sok napsütés. A Balaton környékén, talán a tó a napot vonzó víztükrének köszönhetően, igen kedvelt a termelők körében.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás